ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА У ПОСЕТИ ХЕНДИ СПОРТУ

Поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, чланица Градског већа Златана Анкић и генерални секретар Спортског савеза града Зрењанина Симо Салапура, присуствовали су данас тренингу jедне од екипа Спортског клуба за децу и омладину са посебним потребама “Хенди спорт” у хали спортова “Медисон”.
Они су у разговору са тренером и члановима клуба покушали да сазнаjу више о њиховим потребама и плановима за предстоjећа такмичења, како би им Град Зрењанин адекватно помогао.
Преко милиjарду људи, или приближно 15 одсто светске популациjе, живи са неким обликом инвалидитета. Они се суочаваjу са броjним бариjерама коjе их искључуjу из пуног и ефикасног учествовања у друштвеним токовима: са неjеднаким могућностима у погледу образовања, запошљавања, здравствене и социjалне заштите…
08
Заменик градоначелника Сантовац jе истакао да Град Зрењанин брине о сваком свом грађанину,  а особама са инвалидитетом jе неопходно посветити и више пажње:
– 3. децембар ниjе jедини дан кад треба о томе да размишљамо, већ jе потребно свакодневно стварати окружење и услове коjи омогућаваjу укључивање особа са инвалидитетом у све друштвене аспекте. Деца из “Хенди спорт-а’’ су активни спортисти, а четворо међу њима су осваjачи медаље на Специjалноj олимпиjади коjа jе оджана у Лос Анђелесу, што доказуjе да се у граду ради са особома са инвалидитетом. И у наредном периоду Град Зрењанин ће пружити апсолутну подршку онима коjима jе неопходна помоћ, како би развили све своjе афинитете и интересовања.
06
Спортски клуб за децу и омладину “Хенди спорт’’, специjализован jе за рад са особама са интелектуалним потешкоћама (ментално-недовољно развиjеним особама), а основан jе 2009. године. Ово jе први клуб оваквог типа у Зрењанину, трећи у Воjводини и jеданаести клуб у Србиjи.
“Хенди спорт“ путем своjих програмских активности  подржава стварање услова коjи обезбеђуjу jеднаку доступност за квалитетно бављење спортом и физичком активношћу за децу и младе са инвалидитетом.
Према речима тренера клуба, Борислава Нухановића, “Хенди спорт’’ се такмичи у девет спортова, а запажене успехе имали су и на Специjалноj олимпиjади:
– Током целе године смо активни на такмичењима, у просеку jе сваког месеца по неко првенство, а неки од спортова заступљени у клубу су пливање, стони тенис, кошарака, одбоjка, атлетика… Ускоро, девоjчице из клуба путуjу у Крушевац на државно првенство, коjе jе уjедно и последње такмичење ове године.
10
Он jе апеловао на све људе коjи могу да пруже помоћ, да омогуће деци из клуба да активно тренираjу и такмиче се у спортовима коjе су изабрали.
Члан клуба Стевица Вуковић, после тренинга jе напоменуо да му учествовање у спортским активностима изузетно много значи:
– За мене, бављење спортом значи да се лепо дружимо и играмо, да уживамо у спорту. Ниjе битно ко jе први, већ да заjедно учествуjемо и сви победимо.
Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када jе Генерална скупштина УН усвоjила резолуциjу коjом се све земље позиваjу на обележавање тог дана с циљем да се унапреди и омогући особама са инвалидитетом jеднако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.
Таj дан jе повод да се скрене пажња на проблеме с коjима се особе с инвалидитетом суочаваjу, а то су пре свега, сиромаштво, висока стопа незапослености и искљученост из друштва.
————————————————————————————————————————————–

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *