ЧЕТВРТЕ ИНКЛУЗИВНЕ ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА

‘Кад границе не постоје, играмо се много боље”

У организацији зрењанинске Основне и средње школе “9. мај” данас су у хали спортова “Медисон” одржане Четврте инклузивне игре без граница, под слоганом “Кад границе не постоје, играмо се много боље”. Ова, у нашој земљи јединствена дечија, спортска и друштвена манифестација, окупила је на једном месту учеснике из десет основних школа из Зрењанина, ОШ “Јелена Варјашки” из Вршца, вртића Предшколске установе Зрењанин, Удружења за помоћ МНРО “Сунцокрет”, спортског клуба “Хенди спорт”, децу из редовне популације, ментално недовољно развијену децу, њихове васпитаче, наставнике, родитеље, популарне спортисте и бројну публику која је испунила трибине најстарије спортске хале у Србији.

Игре је прогласио отвореним наш прослављени атлетски репрезентативац, скакач увис Драгутин Топић, који је истакао да помало завиди Зрењанину што већ четврти пут организује овакву манифестацију.
– Изузетно ми је драго што видим оволико деце и што је циљ ових игара и дружења да се разбију неке предрасуде и баријере и да се сва деца, која су наша будућност, међусобно и без икаквих граница забављају, играју и друже. Оваква манифестација сигурно је преко потребна свим локалним самоуправама и срединама – рекао је Топић, тренутно активан у Атлетском савезу Србије, као директор пројекта “Дечја атлетика” у који је укључен и Зрењанин и као председник клуба и школе атлетике “Топ Јумп”.

У име организатора, учеснике и гледаоце поздравила је директорка Основне и средње школе “9. мај” Снежана Олушки. Она је нагласила да је Зрењанин једини град у Србији који организује овакве инклузивне игре и захвалила се Граду Зрењанину, који препознаје те вредности, донаторима који су омогућили да ове игре без граница буду реализоване и свим колегама који су уложили пуно труда и времена за реализацију игара.
– Захвалност упућујем и Данијели Вујовић, идејном творцу манифестације и креатору свих игара, као и Гордани Радаковић Србуловић, сваке године одличном организатору. Важно је што постоји један овакав мали свет, макар и на сат времена, јер сви ми, који смо његов део, на неки начин делујемо и на друге и другачије људе, које свакодневно срећемо и захваљујући томе што припадамо оваквом свету и носимо добре импресије и утиске с овакве манифестације, имамо ту могућност да ширимо тај свет. То и јесте идеја – да осетимо како би то било када свет око нас не би гледали очима него срцем. Једино у игре и љубав улазимо управо срцем, а не размишљањем о томе с ким ћемо успоставити контакт или остварити неку емоцију. Волели бисмо да ову идеју инклузивних игара ширимо на све локалне самоуправе – поручила је Снежана Олушки.

  

Испред локалне самоуправе, манифестацији су присуствовали заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац и начелница Одељења за друштвене делатности Оливера Лисица. Сантовац наглашава да ће Град Зрењанин увек стати иза оваквих манифестација и подржавати их.

– Ово је прави пример и пут којим желимо да идемо, а то је да Зрењанин буде град којим се поносимо и који у нечему предњачи у односу на друге средине. Данас се овде изузетно пријатно осећам и могу да кажем да нисам дошао као заменик градоначелника, већ као човек који је дошао да види смех, радост, децу која се играју и уживају у игри, задовољне родитеље и публику и то је права слика и прича о граду Зрењанину, чији смо данас део – казао је Сантовац.

Такође некадашњи истакнути спортиста и одбојкашки репрезентативац Владимир Вања Грбић у потпуности подржава овакав вид, како је нагласио, спортског дружења и каже да се тако деца могу најбоље упознати и сарађивати, одмосно најбоље заједно одрастати.
– То је оно што је за децу с интелектуалним дизабилитетом, по мени, најважније – да буду схваћена, прихваћена и да могу да се играју равноправно са осталом децом, без било каквог вида дискриминације или предрасуда. За њих је овакав вид активности најбољи начин да се социјализују, развијају своје капацитете и могућности и у сарадњи са другом децом она се осећају као да су “прваци света”. Мислим да би манифестације попут овакве требало да буду пракса у сваком граду и да се организују чешће, не само једном годишње – оценио је инклузивне игре без граница Вања Грбић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *