САНТОВАЦ ПОСЕТИО СЕКЦИЈУ КАРАТЕ КЛУБА “ЗРЕЊАНИН” ЗА МНРО

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац посетио је јуче у Дому борилачких спортова “Партизан” секцију карате клуба “Зрењанин” која окупља ментално недовољно развијену децу и омладину. Петнаест чланова клуба укључено је у редован систем тренинга у карате клубу, а поред тренинга учествују и на инклузивним камповима са спортистима из редовне популације. Пуних седам година карате клуб “Зрењанин”, у сарадњи с Удружењем за помоћ ментално недовољно развијеним особама “Сунцокрет”, реализује овај јединствени спортски и инклузивни програм, који доприноси да млади из ове друштвене популације стекну осећај равноправне припадности заједници, повећају самопоуздање и савладају одређене спортске вештине.

Непосредан повод за посету заменика градоначелника Зрењанина је обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом, као и наступ каратиста на 6. Отвореном првенству Србије у карате спорту за особе са сметњама у развоју, чији је домаћин Град Зрењанин у суботу, 6. децембра. Наши такмичари су за ову прилику опремљени новим тренеркама, поклоном Града Зрењанина, које су им уручили Саша Сантовац и Оливера Лисица, начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе. У име клуба и такмичара, захвалност су изразили тренер Симо Салапура, који ради с овом популацијом од формирања клуба и Ружица Томић, председница Удружења “Сунцокрет”.

     

– У почетку смо били скептични да ли ће таква идеја заживети, с обзиром да се та деца никада пре нису бавила спортом, међутим, убрзо се показало да су се њихове психомоторичке способности увећале, а што је још значајније код те популације људи, да је порасло њихово самовредновање и самопоуздање. Присуствујем свим тренинзима и нисам приметила да је потребно уложити више напора у раду с овом децом, у односу на другу, а оно што они узвраћају је вишеструко. Њихов осмех и задовољство и тренерима уливају наду да могу и више и успешније да раде – истакла је Ружица Томић и изразила очекивања да ће на предстојећем такмичењу бити и диплома и медаља, што доноси овој деци посебан осећај корисности и важности.

   

Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац још једном је истакао бригу локалне самоуправе према свим категоријама становништва и нагласио да је особама с посебним потребама неопходно посвећивати пажњу свакодневно, не само када се обележавају одређени датуми и догађаји.

– Квалитет града и живота у њему не огледа се само у томе да ли ћете довести одређену инвестицију, него да ли водите рачуна о сваком грађанину, и онима којима су потребе некада много веће у односу на друге. Летос смо организовали седму мини-олимпијаду за ментално недовољно развијене особе, сада имамо шесто Отворено првенство Србије у каратеу и пето које се одржава у Зрењанину. То је само један од показатеља да Зрењанин много више од других средина посвећује пажњу и бригу овој популацији. Томе доприносе и бројни ентузијасти, попут активиста у карате клубу “Зрењанин” који тој деци посвећују и своје време и стручно знање – изнео је своје утиске о јучерашњој посети овом клубу заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *