МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, биће обележен данас низом активности које за циљ имају да укажу на неопходност да се учини све што може како би се те особе што више укључиле у социјални и економски живот Србије.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Овај дан у Зрењанину се такође обележава кроз више активности, а у неке од њих укључили су се и представници локалне самоуправе.

DanOsobaSInvaliditetom_2014_veca2

Чланица Градског већа, Златана Анкић и Генерални секретар Спортског савеза града Зрењанина, Симо Салапура, посетили су Стонотениски клуб инвалида “К2” Зрењанин и разговарали са истакнутим спортистом Гораном Перлићем и осталим члановима тог клуба. СТКИ “К2” један је од пет клубова, чланова Спортског савеза града, који окупљају спортисте с инвалидитетом. Том приликом истакнуто је да је наш град међу водећима у земљи по спортском ангажовању особа с инвалидитетом и да су предузети кораци да такав буде и у региону, што ће постићи изградњом параолимпијског тренажног центра. По речима Златане Анкић, тај пројекат је у фази израде документације, промовисан је и на Сајму спорта у Београду и већ наредне године могу се очекивати и први радови.

DanOsobaSInvaliditetom_2014_8

– Овом посетом желимо свима да скренемо пажњу на потребе лица с инвалидитетом, а што се спорта тиче, све оно што радимо у граду Зрењанину делом мора да буде прилагођено и потребама тих лица. Наш задатак је да им наредне године бар за корак више помогнемо и да то сваке године буде бар по мало више – истакла је Анкићева.

Генерални секретар ССГЗ Симо Салапура рекао је да је ове године знатно повећан буџет за спортске организације особа с инвалидитетом и да су чланови Спортског савеза града, осим клуба К2, још и спортски клуб глувих “Звезда”, Савез за спорт и рекреацију инвалида града Зрењанина, спортски клуб за децу и омладину с посебним потребама “Хенди спорт” и стрељачки клуб “Олимп”.
– Циљ данашње посете јесте да анимирамо што више особа с инвалидитетом да се укључе у ову и друге спортске организације, али и да позовемо све привредне субјекте који могу да дају свој допринос промовисању спорта за особе с инвалидитетом, њихових потенцијала и могућности – рекао је Салапура. Он је најавио и две спортске манифестације које ће се одржати наредних дана – у суботу ће, у Медицинској школи, бити одржано првенство Србије у каратеу за особе с инвалидитетом, а наредне среде, 10. децембра, у хали спортова “Медисон”, биће одржане четврте инклузивне игре, у организацији школе “9. мај”.

Заменик председника Скупштине града Зрењанина Љубомир Станисављев посетио је просторије Међуопштинске организације слепих и слабовидих у Милетићевој улици где је, током сусрета са председником ове организације, Ненадом Вукељићем, разговарао о проблемима с којима се свакодневно сусрећу слепе и слабовиде особе.
– Пре свега желим да честитам Међународни дан инвалида који се обележава у целом свету и велика ми је част да овим поводом будем у организацији слепих и слабовидих – рекао је Станисављев и додао да град чини много за ово удружење и препознаје њихове проблеме.
– Препознајемо њихове проблеме и ја верујем да ћемо у 2015. години на још бољи и адекватнији начин одговорити и помоћи им у бољем свакодневном животу – истакао је он.

У организацији Удружења параплегичара Баната, у Градској кући је одржан округли сто на тему “Приступачност на длану”. Присутне су, испред локалне самоуправе, поздравили заменик председника Скупштине града Љубомир Станисављев и чланица Градског већа Златана Анкић.

Том приликом представљен је пројекат истог назива – “Приступачност на длану” Станисављев је изразио очекивања да ће овај скуп донети неке конкретне договоре у циљу побољшања услова живота лица с инвалидитетом који су, како је рекао, “посебно рањива категорија друштва “, док је Оливера Лисица, начелница Одељења за друштвене делатности Градске управе, истакла да је скуп организован с циљем скретања пажње на потребе и проблеме особа с инвалидитетом и позивања свих актера који могу да помогну да се положај и потребе лица с инвалидитетом унапреде.
– Град Зрењанин је у протеклом периоду учинио доста тога за особе с инвалидитетом, али смо свесни чињенице да је пред нама још много посла. Град је формирао комисију за приступачност, имамо Савет за унапређење положаја особа с инвалидитетом, кроз интерресорну комисију такође процењујемо потребе деце са сметњама у развоју, како би им се омогућила додатна подршка. Ја користим ову прилику да позовем све присутне, као и све невладине организације које се баве особама с инвалидитетом, да узму још активније учешће и да нама, и себи, помогну да решимо оно што је остало незавршено – рекла је она.

Што се приступачности тиче, што је била тема данашњег скупа, Оливера Лисица је напоменула да је комисија формирана с циљем да пружи помоћ око практичне примене закона и прописа, у вези са стандардима о приступачности.
– Постоји правилник о техничким стандардима приступачности и оно на чему ћемо радити јесте “дизајн за све”, тј. ако је нешто приступачно за особе с инвалидитетом, биће приступачно и за све друге.

DanOsobaSInvaliditetom_2014_7

У Народном позоришту “Тоша Јовановић” сутра, у 20 часова, биће одржан хуманитарни концерт Вишње Радосав (меззосопран) уз клавирску пратњу Љубице Грујић, под називом “Мусица етерна”, а на програму ће бити дела великана уметничке музике: Вивалдија, Хендла, Шуберта, Чајковског, Вердија и наших домаћих стваралаца Константина Бабића и Петра Крстића и других. Приход је намењен Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама “Сунцокрет” Града Зрењанина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *