СПЕЦИЈАЛНА ОЛИМПИЈАДА У БЕЛГИЈИ

Под слоганом “Games of The Heart”, од 9. до 20. септембра, у белгијском граду Антверпену, одржане су европске летње игре “Специјалне олимпијаде”. Највеће спортско дешавање у свету ове године на једном месту, скупило је 2.000 спортиста са посебним потребама из 58 земаља Европе. 
Зрењанин је, по први пут, имао своје такмичаре на највећем европском такмичењу. У стоном тенису постигнут је један од највећих успеха. Дубл који су сацињавали Валентина Манојлов (спортиста) и Наташа Живков (пратилац), освојио је бронзану медаљу у најјачој дивизији (првој), док је Иван Фодор, који се такмичио у 6. дивизији (од укупно 17), освојио бронзу.
Од зрењанинских такмичара наступао је још Филип Бартоле, који је био члан фудбалске селекције Србије, која је освојила златну медаљу у 4. дивизији. Тренер стонотенисерске екипе Специјалне олимпијаде Србије био је Борислав Нухановић, иначе тренер у зрењанинском “Хенди спорт клуба”.
– Организација такмичења је била веома добра. Прва четири дана српска делегација била је смештена по белгијским фамилијама. Имали смо организован свакодневни програм, уз туристичке обиласке. Били смо и на свечаној вечери, коју је организовала амбасадорка Србије у Белгији. Свечано отварање је било 13. септембра, а затварање 20. септембра, уз присуство највиших званичника Белгије, док су принц и принцеза Белгије личним присуством увеличали обе церемоније. Деца су се вратила препуна емоција, јер су за 12 дана упознала на стотине вршњака. Зрењанински такмичари су имали и велико икуство, јер су први пут летели авионом и по први пут су посетили страну земљу – истакао је Нухановић.
Пратњу такмичара чинило је 1.000 тренера, 4.000 волонтера, 300 медицинских радника, у 12 такмичарских дана. Екипу Специјалне олимпијаде Србије чинило је 40 такмицара и 20 тренера и пратећег особља. Такмичари из Србије постигли су веома запажене резултате у 6 спортских дисциплина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *