Подршка локалне заједнице деци и младима са инвалидитетом

Подршка локалне заједнице деци и младима са инвалидитетом

Центар за развој цивилног друштва (ЦРЦД) организовао је 13. маја 2014. у Зрењанину округли сто подршка локалне заједнице деци и младима са инвалидитетом.

У Србији је 2011. године доношењем новог Закона о социјалној заштити покренута свеобухватна реформа система социјалне заштите. Једна од најзначајнијих промена је децентрализација финансирања и надлежности чиме су локалне самоуправе добиле знатно веће обавезе у обезбеђивању услуга социјалне заштите за своје грађане.

Учесници су разговарали о томе где је Зрењанин скоро три године након усвајања Закона. Представнице Одељења за друштвене делатности Градске управе говориле су о постојећим мерама подршке, као и плановима за наредни период. Посебно су истакнуте неусаглашеност различитих закона и других аката, као и непостојање адекватних механизама за њихово остваривање што доводи до проблема у пракси.

Директори основних школа 2. октобар и Петар Петровић Његош говорили су о проблемима са којима се сусрећу. То су непостојање асистената који би помагали деци са потешкоћама у развоју, неприступачност објеката, као и немогућност набавке неопходних помагала. Школе се сналазе колико могу, али су неопходна системска решења која би омогућила квалитетну наставу за сву децу.

Родитељи деце са потешкоћама дали су значајан допринос расправи представљајући своја свакодневна искуства и препреке са којима се суочавају у школовању своје деце. Неразумевање и незаинтересованост средине су за њих највећа препрека, а затим и недостатак информација и саветодавне подршке.

Учесници округлог стола закључили су да је важно да се целокупна заједница ангажује у систему пружања подршке деци и младима са инвалидитетом. Неопходно је да сви актери у социјалној заштити буду међусобно повезани и да правовремено размењују информације. Такође, истакнут је значај учешћа медија у едуковању грађана о правима, потребама и могућностима деце и младих са инвалидитетом, као и неопходности њиховог укључивања у живот заједнице.

Округли сто је део кампање за подршку деци и младима са инвалидитетом кроз увођење услуге лични пратилац детета у Зрењанину. ЦРЦД кампању спроводи уз подршку Траг фондације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *