Вања Грбић подржао Специјалну олимпијаду

Чачак је био домаћин првенства Србије у одбојци Специјалне олимпијаде Србије. Специјална олимпијада постоји у Србији од 2002. године. Осим што је придружени члан Међународног олимпијског комитета, Специјална олимпијада је једина и највећа спортска организација која се бави спортом особа са посебним потребама.

ekipa-hendi-sporta-sa-pomocnikom-atanasovim-i-vanjom-grbicem
Екипа Хенди спорта са Атанасовим и Грбићем

Екипа зрењанинског Хенди спорта је освојила златну медаљу у Б дивизији. За Хенди спорт су наступали: Весна Ковачев, Драгана Бизић, Валентина Манојлов, Барна Магдолна, Бранка Звекан, Слађана Звекан и Сандра Живков. Тренери Хенди спорта су Борислав Нухановић и Биљана Тапавички.

Hendi-zlato-odbojka
Екипа Хенди спорта са тренером Нухановићем

Александар Станојевић, национални директор Специјалне олимпијаде Србије посебно је истакао потребу да деца тренирају током целе године јер је то најбољи пут за њихову социјализацију у друштво.

– Спортски клуб Морава из Чачка је први клуб, који је регистрован за Специјалну олимпијаду Србије и постоји већ 10 година. Одзив је све већи и већи. У почетку нашег рада смо наилазили на доста препрека, јер људи нису хтели да прихвате чињеницу да ова деца могу да се баве спортом и да треба да имају исте услове за бављење спортом као и редовна популација. Два дечака из Чачка су стипендисти Министасртва омладине и спорта и ми на тај начин показујемо да Србија води рачуна и овој популацији – рекао је Станојевић.

Драган Атанасов, помоћник министра омладине и спорта, рекао је да је Србија проглашена као земља пример добре праксе како се помаже развој спорта код деце са тешкоћама у развоју.

– Министарство омладине и спорта системски подржава Специјалну олимпијаду не само кроз њено финансирање већ и стипендирањем спортиста који су освојили медаље на европским и светским такмичењима. Од Светске организације специјалне олимпијаде смо проглашени као земља пример добре праксе. Почаствован сам што учествујемо на великим манифестацијама и очекујемо да одзив деце буде још већи. Позивам локалне самоуправе да финансијски помогне развој спорта код деце са тешкоћама у развоју – поручио је Атанасов.

Амбасадор Специјалне олимпијаде и потпредседник Одбојкашког савеза Србије Вања Грбић рекао је да смо као друштво у обавези да помогнемо овој деци да се баве спортом, а позвао је све клубове у граду да на своје трибуне редовно позивају и њих.

Hendidetalj
Детаљ са отварања такмичења у Чачку

– Велико ми је задовољство да данас могу да посетим децу, да се дружим и заједно са њима играм. Неке од њих јако добро знам. Мислим да је јако важно да искористимо сваку прилику да омогућимо овој деци да могу да играју, да превазиђемо предрсасуде и да им омогућимо да као и свака друга деца могу да играју и уживају у спорту. Они су посвећени и они су постали моји узори, јер смо у савременом спорту изгубили уживање у њему, посвећеност и жељу за доказивањем. Желите да будете најбољи не због доказивања, резултата и новца већ да пробате да победите самог себе. Ова деца немају често прилику да се докажу на другим пољима, али када дођу овде и када могу да ураде нешто за себе, своју породицу, другаре то је нешто највеће. Наша дужност и обавеза је да то препознамо јер то најбоље говори о нама, поручио је Грбић.

Ове године у септембру наша репрезентација иде на Европске игре у Антверпену, а следеће године на Олимпијске игре у Лос Анђелесу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *