ОМЛАДИНА МНРО – БОРБА ЗА РАВНОПРАВНО МЕСТО У ДРУШТВУ

Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Сунцокрет“ окупља младе са сметњама у развоју, њихове породице, пријатеље, волонтере и стручна лица, обједињујући их у идеји да „сами не можемо ништа, заједно можемо много“.

Удружење постоји од 1973. године и 1. децембра прославиће 40 година постојања и активног деловања у Зрењанину. Тренутно броји двадесетак чланова и седам волонтера који се сваког петка, у вечерњим часовима окупљају у згради невладиних организација у Македонској улици.

Специфичност ментално недовољно развијених особа је да они заувек остају деца. Не могу да заступају себе нити да се боре за своја права, већ то у њихово име и у њихову корист чине родитељи или старатељи.

О активностима удружења, прихватањем у друштву и проблемима са којима се свакодневно сусрећу у нашем граду, разговарали смо са Ружицом Томић, председницом „Сунцокрета“.

– Као и у многим срединама, људи немају осећај и разумевање за нешто што их не дотиче и што им је непознаница. Ми као родитељи, волонтери и стручњаци, свакодневно радимо на приближавању ових младих људи грађанима и сматрам да смо на добром путу јер је и мали корак од великог значаја.

Томићева истиче да је поред родитељске бриге неопходно да се млади са менталним поремећајима социјализују и активирају у раду сличних удружења, јер им то умногоме може помоћи у развоју. Међутим, велики број родитеља и старатеља не жели да их укључи у активности, најчешће из страха или стида, а „уколико им се дружења ускрате, већина ових људи остаје потпуно затворена и отуђена од заједнице“.

ometeni_u_razvoju_zrenjanin2
Чланови организације су људи са умереним степеном ретардације узраста од 20 до 50 година. Иако имају интелектуалне потешкоће, део су свих дешавања у граду.

– Посећују позоришне представе, биоскопске пројекције, културне манифестације а повремено одлазе и у провод у популарне градске клубове. Нажалост, није се дешавало да нас нека установа позове и иницира долазак али је битно да не наилазимо на зид и одбојност где год да се појавимо.

Наша саговорница истиче да је у бројним срединама незамисливо да се ови млади људи активно баве спортом, али да су Зрењанинци „разбили“ тај мит јер се већ шест година успешно баве каратеом и сваке године организују Мини олимпијаду на којој су домаћини бројним војвођанским екипама.

– Поред бројних активности у које су укључени, још увек нису у могућности да се запосле и радно ангажују. Иако не могу да похађају средње школе и уче занате, доста тога могу и знају да раде и штета је не искористити њихове потенцијале.

Председница удружења додаје да је у плану оснивање радног центра који би окупљао младе узраста од 25 година као и да је локална самоуправа вољна да покрене овај пројекат. Уједно, овој организацији Град највећим делом помаже тако што финансира простор у коме се чланови окупљају.

mnro_suncokret_zrenjanin3

Посете и дружења са члановима сличних организација широм наше земље, младима у „Сунцокрету“ нису реткост.

– Путовања им много значе јер тада имају прилику да се упознају и сусрећу са младима сличним њима. Међутим, ја не заступам идеју да они требају да буду упућени само на себи сличне, већ напротив, неопходно је и да млади из редовне популације буду део њихових живота.

Један од најмлађих чланова удружења је и Стевица Вуковић, који је сваког петка, током заједничког дружења у Македонској улици, задужен за добру атмосферу и избор музике. Стевица нам се похвалио да највише воли да прави наруквице од вунице, да има зелени појас у каратеу али и открио да му је симпатија „једна Милица која повремено долази на дружења”.

Рад у организацији базиран је на волонтеризму. Нико не добија новчану надокнаду за свој рад, изузев радионичара који су плаћени средствима одобреним од Министарства за рад и социјалну политику.

– У удружењу радим већ годину и по дана а на радионице сам почела да долазим на позив друга. Уживала сам већ при првом контакту са њима јер су искрени и пуни љубави, стога нисам могла да не наставим да их посећујем, изјавила нам је Ромина Цвекић која, заједно са осталим волонтерима, члановима помаже у раду и организацији активности.