НАJБОЉИ СРПСКИ СТОНОТЕНИСЕРИ ИНВАЛИДИ ТАКМИЧЕ СЕ У ЗРЕЊАНИНУ

Зрењанин jе јуче био домаћин екипног првенства Србиjе у стоном тенису за особе са инвалидитетом, коjе се одржава у спортскоj хали „Медисон“, у техничкоj организациjи стонотениског клуба инвалида „К2“ из нашег града. Учешће jе узело више од 80 такмичара из 10 клубова, а међу њима су и осваjачи медаља на прошлогодишњим параолимпиjским играма у Рио де Жанеиру.


Наjсупешниjа од наших репрезентативаца, олимпиjска шампионка у синглу и вицешампионка у дублу Борислава Перић Ранковић, истиче да не пропушта оваква такмичења, а изузетно jе задовољна новим условима за такмичења у реконструисаном „Медисону“.
„Оно што нам jе било наjбитиниjе, то jе сада испоштовано и урађено у овоj хали и придодаjе се свему осталом, осећамо се много лежерниjе и приjатниjе када имамо све услове прилагођене инвалидима“, нагласила jе, а о такмичењу у ком, реално, нема конкуренциjу, каже да му приступа озбиљно као и сваком другом.


„Без обзира што смо успешни и у међународноj конкуренциjи, ово jе значаjно такмичење и за нас реперезентативце и за све оне коjи су тек почели да држе рекет у рукама и коjима jе мотив и жеља да крену нашим стопама. Надамо се да ћемо им у томе помоћи и дати им подршку, и одигравањем мечева и дуелима са њима. Навикли смо да увек пружамо наjбоље партиjе, без обзира ко jе са друге стране стола“, истиче чланица стонотениског клуба инвалида „Спин“ из Новог Сада и наjуспешниjа наша параолимпиjка.


Данашње такмичење прогласио jе отвореним и поздравио све учеснике помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура. Нагласио jе да Град Зрењанин улаже значаjна средства у спорт и спортску инфраструктуру, водећи притом рачуна и о особама са инвалидитетом.
„Наjстариjа спортска хала на Балкану постала jе мултифункционални простор, приступачан и за особе са инвалидитетом. То jе лепо чути, посебно од такмичара у спорту у ком су донели пет медаља са параолимпиjских игара у Риjу. Град Зрењанин увек подржава спорт за особе са инвалидитетом, као и организациjу оваквих такмичења и то ће чинити и убудуће“, нагласио jе Салапура.


Стони тенис jе на параолимпиjским играма био наш наjтрофеjниjи спорт, у ком смо освоjили три медаље у поjединачноj конкуренциjи и jедну у дублу, што jе свакако резултат квалитетног рада и добре организациjе у том спорту. Селектор репрезентациjе Златко Кеслер обjашњава да данашње такмичење представља први део екипног првенства Србиjе, девет кола, а да jе други део, такође девет кола, планиран за септембар, односно да се игра по двокружном систему.
„Стони тенис jесте jедан од наjтрофеjниjих спортова у Параолимпиjском комитету Србиjе. Имамо и доста младих такмичара и надам се да ћемо, што се тиче медаља, поновити успех из Риjа и у Токиjу 2020. године. У Риjу смо имали четири такмичара, а jа као селектор очекуjем да ће бар шест или седам наших стонотенисера изборити пласман за Токио и бити спремни за осваjање медаља, а колико ће их бити, то неће зависити само од нас већ и од припремљености других такмичара“, каже селектор Кеслер.


Он jе оценио да jе и до сада Зрењанин био добар домаћин оваквих такмичења, а да jе сада, што се тиче инвалида, организациjа подигнута на jош виши ниво.
„Два тоалета приступачна за инвалиде, нови паркет, све jе то одлично и сигурно ће бити jош боље када се реконструкциjа хале у потпуности заврши и веруjем да ћемо се овде виђати не само jедном, него и два пута годишње, а можда ћемо организовати и неке припреме у Зрењанину“, закључио jе.


Члан домаћег клуба „К2“, такође репрезентативац Србиjе у Риjу, Горан Перлић, обjашњава да су услови за такмичење инвалида у хали „Медисон“ сада међу наjбољима у земљи. О самом такмичењу каже:
„Првенство смо организовали по свим светским правилима за особе са инвалидитетом и такмичење се одвиjа на 12 столова, у мушкоj и женскоj конкуренциjи, у категориjама особа у колицима и стоjећих особа са инвалидитетом. Играjу се поjединачни мечеви и дублови, у заиста изванредним условима“, каже наjбољи зрењанински стонотенисер у категориjи особа са инвалидитетом.


Преузето са: http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-5190/Najbolji-srpski-stonoteniseri-invalidi-takmice-se-u-Zrenjaninu


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *