ГОЛБАЛ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ НА ПРИПРЕМАМА У ПИРОТУ

Голбал репрезентација Србије се налази у Пироту на припремама за наредну сезону. Уз подршку Националног спортског савеза за слепе и слабовиде и Миниостарства омладине и спорта Републике Србије. најбољи српски голбалисти боравак на југоистоку Србије користе да би се што боље припремили за такмичарске циљеве у наредној години. Главни циљ је освајање једног од прва три места на Европском првенству групе Ц и пласман у групу Б.
Директор кампа је Милош Грлица (37), дугогодишњи успешан атлетичар са оштећењем вида, вишеструки освајач медаља на великим светским такмичењима. Поред атлетике, бавио се и голбалом, а почетком лета је завршио и тренерску школу на на Факултету спорт и физичког васпитања Универзитета у Нишу.
„Идеју за камп у Пироту сам добио од свог професора и ментора на Факултету спорт и физичког васпитања Универзитета у Нишу, проф. др Марка Александровића. Он је био директор кампа за пливање особа са инвалидитетом управо овде у Пироту (и пренео одлична искуства). Иначе, овај камп у Пироту је, колико је мени познато, први квалитетно организован у Србији. Овакви кампови ће, надам се, постати традиција, уз већи број полазника и дужи боравак. Презадовољан сам како се ствари развијају. “ – није крио задовољство селектор голбал репрезентације Србије, Милош Грлица.
Сви учесници кампа се слажу да се Град Пирот показао као добар домаћин и дестинација за припреме и у будућности. Посебно се наглашава гостопримство које је за пример. На сваком кораку су сви радници СЦ Пирот били на располагању. „Овде је нешто што никада нисмо доживели. Имамо потпуно одрешене руке у избору термина и простора за тренинг. Имамо обезбеђен трансфер од смештаја до места на тренинг и обрнуто! Спортски објекти у Пироту су прилагођени за особе са инвалидитетом. Руководство СЦ Пирот има визију да тај град има развијен спорт, а фокус је на особе са инвалидитетом.“ – рекао је селектор Милош Грлица.

golbal-reprezentacija-srbije-720x405

Филип Филиповић, иначе заменик директора СЦ Пирот, мишљења је да јавне институције које се баве физичким активностима, морају да да буду по мери свих у друштву. „Из тих разлога је прихваћена иницијатива Националног спортског савеза за слепе и слабовиде да се камп одржи у Пироту. Желимо да у нашем граду што пре имамо спортске програме за особе са инвалидитетом и да створимо тренере који ће се специјализовати за рад са овом популацијом.“
Милош Грлица сматра да би у наредним годинама циљ улагање у људске ресурсе. „Циљ нам је да на територији целе Србије створимо што више играча. Следећи корак је образовање тренера, судија и класификатора“.
Иначе, голбал репрезентација је имала више турнира током протеклих годину дана. Током тих такмичења одржаних у Румунији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, екипа се уиграва за први велики циљ ове генерације – Европско првенство групе Ц које ће се одржати у главном граду Молдавије, Кишињеву септембра 2017. године.
Играч Милош Селаковић је стипендиста националног ранга. Гладан је тренинга и успеха у овом спорту, а инспирација су му занимљиви тренинзи, путовања, кампови, али пре свега стручни и искусни тренери. „Тандем селектора Грлица – Сремчевић гарантује успех они су спортске легенде, без тајни у овом спорту, напредујемо захваљујући одличним тренинзима.“
Драган Сремчевић (53) је у овом спорту освојио све што се може освојити, а био је и најбољи играч света. Скромно каже да му је велика част да помогне младим људима и селектору Грлици, а задовољан је и како се ставри одвојају. „За последњих годину дана колико сам ангажован на овом послу, могу да констатујем значајан напредак. Голбал у Србији је поново оживео, а систем се гради најбоље могуће – здраво и од почетка. Верујем у значајне успехе за неку годину.“

golbal1-720x405

Учесници кампа су следећи играчи: Мирослав Топалов Данилов (Бачка Паланка), Дејан Дашић и Лука Булатовић (Београд), Александар Анђелковић (Врање), Милош Селаковић (Ужице), Алекса Аћимовић (Суботица), Радомир Муминовић (Стара Пазова).
Поред играча, тренери су били: селектор Милош Грлица, помоћник селектора Драган Сремчевић (Београд) и тренер Стефан Пивач (Ниш).
Поред Националног спортског савеза за слепе и слабовиде и Министарства омладине и спорта Републике Србије, организацију овог кампа је помогао Спортски центар „Пирот“ (обезбеђени термини у сали Педагошке академије, у Спортској хали „Кеј“ и на базену, као и трансфери од смештаја до места за тренинг).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *