УСПЕШАН МИНИ КАМП ЗА МЛАДЕ ПЛИВАЧЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У ПИРОТУ

cropped-Logo-final23

Асоцијација адаптивног пливања Србије (АДАПТС) и Удружење CIVITANNIS су организовали мини камп за младе пливаче са инвалидитетом који се од 24. до 26.06.0216. године одржао на затвореном базену СЦ Пирот. Циљ кампа је био да деца промене средину у којој тренирају и да побољшају неке техничке елементе.
Средства за овај камп (смештај, исхрана, пут) је последњих неколико седмица обезбедило Удружење CIVITANNIS кроз хуманитарну акцију у нишким кафићима: Pleasure M и Bla bla. Иницијатор ове хуманитарне акције, Др Иван Ташић, председник овог удружења, обишао је камп и има само речи хвале: „Пресрећан сам што је камп у потпуности успео. Циљеви коју су постављени, а ту пре свега мислим да се монотонија тренинга у једном простору накратко прекине, остварени су. Боравак у другом граду, обилазак знаменитости, тренинг на другом пливалишту, дружење са другом децом, рад са другим тренерима – то је све оно што ће младим нишким пливачима са инвалидитетом који су боравили на кампу дати додатни стимуланс за даљим тренингом“.
АДАПТС има за главни циљ да промовише адаптивно пливање, а у првом реду пливање особа са инвалидитетом. Од свог оснивања 2012. године, много је успешних међународних семинара органиѕовао АДАПТС. Сертификати са тих семинара су јако цењени, веома јака референца за академско напредовање и запослење у овој области. Предавачи на тим семинарима су међународни ауторитети (Холандија, Белгија, Канада, Хрватска, Србија…) из области адаптивног пливања. Чак је, сада већ чувени камп у Истанбулу, спроведен у АДАПТС-овој суорганизацији.AAEAAQAAAAAAAARzAAAAJGU3OGU4Y2IxLWIzYzItNDFjMy1hODc2LTVmYTEwOWI1NzA5YQ

„Ово је први камп који је АДАПТС организовао у Србији. Показали смо да уз мало новца, уз много добре воље и захваљујући друштвено одговорним организацијама и појединцима можемо много. Овакви кампови ће, надам се, постати традиција, уз надам се, већи број полазника и дужи боравак. Презадовољан сам како се ствари развијају“ – није крио задовољство директор кампа, проф. др Марко Александровић.
Пирот се, слажу се сви учесници кампа, показао као добар домаћин. Сви су једногласни да је гостопримство је било за пример. На сваком кораку су сви радници СЦ Пирот били на располагању. „Имали смо одрешене руке у избору термина и простора за тренинг, као и трансфера од смештаја до базена и обрнуто – потпуно бесплатно! То се не догађа често, посебно не током летње сезоне. Базен је отворен пре осам месеци, најсавременији је у земљи, прилагођен је за особе са инвалидитетом, ангажована је обучена спасилачка служба, хигијена је савршена. Руководство СЦ Пирот има визију да тај град има развијено пливање особа са инвалидитетом, као и Ниш. Зато су се тренизима на кампу прикључили једног талентованог пливача са инвалидитетом Петра Николића и два тренера – Предрага Тошића и Стефана Вељковића“ – рекао је проф. Александровић.
Проф. Филип Филиповић, заменик директора СЦ Пирот, сматра да јавне институције које се баве спортом, треба да буду по мери свих људи у друштву и да буду доступне свим друштвеним групама. „Зато смо оберучке прихватили иницијативу АДАПТС-а да се камп одржи код нас. Желимо да у нашем граду што пре имамо програме пливања за особе са инвалидитетом и да створимо тренере који ће се специјализовати за рад са овом популацијом. Полазници кампа су дивна деца и одлични пливачи, права инспирација за све нас. Очекујемо их поново ускоро“.
Радник СЦ Пироти и тренер у ПК Пирот, проф. Предраг Тошић, већ има искуства у спорту са особама са инвалидитетом. Био је ангажован у оквиру Специјалне олимпијаде, а крајем прошле године у Нишу је похађао АГИТОС семинар чији је покровитељ био Међународни параолимпијски комитет. Он сматра да оваква спортска активност у Пироту има перспективу. „Не полазимо од почетка. Сви у клубу имамо знања, искуства и квалификације за овај посао. У води важе исти закони хидростатике и хидродинамике за све – било да имају инвалидитет или не. Потребно је само адаптирати инструкцију (за особе са оштећењем вида, слуха и интелекта) или технику пливања (за особе са физичким оштећењима). Периодизација тренинга се не разликује од тзв. олимпијског пливања“ – објашњава проф. Предраг Тошић.


plivanje1


Шеснаестогодишњи нишки гимназијалац, Никола Љубисављевић, тренира пливање пуних година у Пливачком клубу „Ниш 2005“. Пре десетак месеци почео је да наступа за СРУ ОСИ „Наис“. Ређели су се наступи у Београду, Истанбулу, Малмеу и Науси, а сада је боравак у Пироту искористио за „глазуру“ неких техничких елемената. „Радио сам на неким техничким елементима на којима преко године недовољно радим. Сада сам дефинисао са тренерима дисциплине у којима треба убудуће да наступам како бих био конкурентан на међународном плану крајем наредног параолимпијског циклуса. На кампу је један тренер радио са два пливача који су пливали у једној стази. Рад је тако интензивнији, а напредак бржи“ – рекао је овај перспективан пливач, који би наредне године могао да се нађе на ширем списку селектора пливачке репрезентације, Бориса Малешевића. Али да би до тога дошло, мора много да тренира. „Не размишљам о репрезентацији, већ само о следећем задатку који ми постави тренер. Предстоји ми напоран период са тренером Бојаном Луковићем у ПК „Ниш 2005“ да бих имао добре резултате на Београд Опену крајем септембра“.
Камп је био и едукативног карактера. Како је смештај учесника кампа био у Дому ученика Млекарске школе „Озрен Пејић“, искоришћена је могућност да се, захваљујући љубазном директору школе, проф. Драгану Стојановићу, обиђе производња у млекари која се налази у оквиру те школе. У двадесетоминутном обиласку производног погона, учесници кампа су се упознали са традиционалном вештином прављења чувеног пиротског качкаваља и других аутентичних млечних прозвода из тог краја као што је ђубек. Посебно задовољство је било да се из прве руке дегустирају укусни производи.
Учесници кампа су били следећи пливачи: Андријана Цоњић, Милош Милићевић, Алекса Јовановић, Вук Јовановић, Марко Николић, Сара Србљановић, Никола Љубисављевић (сви из Ниша) и Петар Николић (Пирот).
Поред пливача, тренери на кампу су били: Предраг Тошић и Стефан Вељковић (Пирот), Марија Дамњановић (Ниш) и Миодраг Станковић (Медвеђа).
Пратиоци пливача су били: Милена Србљановић и Горан Милићевић (обоје из Ниша), a директор кампа је био проф. др Марко Александровић, председник АДАПТС-а.
Поред АДАПТС-а и CIVITANNIS-а, организацију пливачког кампа су помогли: СЦ Пирот (обезбеђени бесплатни термини на базену и трансфери од смештаја до базена) и ШОСО „14. октобар“ у Нишу (обезбеђен комби трансфер Ниш-Пирот-Ниш).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *