ГРАДОНАЧЕЛНИК ЈАЊИЋ: НАМЕРА ГРАДА ЈЕ ДА ПРОШИРИ ДНЕВНИ ЦЕНТАР ”НАША ПРИЧА”

Град Зрењанин и Основна и средња школа “9. мај” имају намеру да прошире капацитете Дневног центра за боравак младих са посебним потребама “Наша прича”, речено је приликом данашње посете тој установи градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића, његовог заменика Саше Сантовца, помоћника градоначелника Душка Радишића, члана Градског већа за ресор образовања Славише Влачића и начелнице Одељења друштвених делатности у Градској управи Оливере Лисице.

PosetaNasojPrici_3

Директорка школе “9. мај” Снежана Олушки казала је да је локална самоуправа у великој мери изашла у сусрет овој образовној установи и обезбедила јој простор за потребе Дневног центра, о којем је раније само могла да сања.
– До пре годину и по дана једанаесторо корисника било је смештено у објекту у Улици Југ Богдана, у простору некадашњег “Маштали шта”, где је град плаћао закуп. Сада смо, међутим, у згради окруженој са једним хектаром земљишта, што пружа пуно потенцијала за разне активности корисника – истакла је Олушки, додајући да се у Дневном центру сада налазе 34 корисника.

 

PosetaNasojPrici_2

 

Ипак, и овај простор тесан је за потребе Центра, чиме је за сада ограничен број корисника. Пошто постоје реалне потребе да се прошире капацитети, локална самоуправа и школа “9. мај” ће, како је најављено, учинити све да се то питање што пре реши.
– Надамо се да ћемо у наредном периоду обезбедити већи део простора и порадити на оним циљевима које смо зацртали пре неколико година, када смо ушли у ову причу. Школа се бави образовањем деце, како предшколског, тако и основношколског и средњошколског узраста, а определили смо се да у будућем периоду проширимо дневни и отворимо радни центар. Он би омогућио да се дневни центар сам издржава, да не очекујемо велику финансију подршку града, већ да управо корисници буду корисни чланови друштва, чиме би расло и њихово самопоштовање – објаснила је Олушки.

 

PosetaNasojPrici_1

 

Она је најавила да је у плану и отварање кућа за становање уз подршку, што би било врло специфично, јер би млади људи, њих четворо – петоро у групи, који су прилично самостални, могли да воде домаћинство, и то уз помоћ стручног особља, односно неговатељица, радних терапеута, дефектолога и васпитача.

Градоначелник Јањић је нагласио да Град Зрењанин ову причу не подржава само декларативно, него и конкретним потезима.
– У питању је амбициозан пројекат. Дневни центар се тренутно простире на 180 квадрата, али хоћемо да га проширимо. Постоје млади суграђани којима је потребна оваква врста третмана, а постоје и друштвено одговорне компаније спремне да нам помогну у опремању простора – истакао је Јањић.

 

PosetaNasojPrici_4

Управо зрењанински предузетници окупљени око пословног удружења ЗРЕПОК недавно су омогућили садњу воћњака у кругу Дневног центра. Укупно је, на површини од 2000 квадратних метара, засађено 320 садница и постављен заливни систем, тако да ће корисници Центра бити радно ангажовани у природи и на најбољи начин у пракси потврдити да су истакнути пример инклузивне праксе.

Дневни центар “Наша прича” смештен је у објекту у градском власништву, у насељу “Зелено поље” и формиран је с циљем да обезбеди дневни смештај за ментално недовољно развијене особе које завршавају школовање у Основној и средњој школи “9. мај”. У објекту су потпуно опремљене две просторије за боравак и активности корисника, кухиња, санитарни чвор, а површина околног простора од преко једног хектара омогућава и увођење додатних садржаја у наредном периоду.


 

 Преузето са:http://www.zrenjanin.rs/3-45-45-4477/Gradonacelnik-Janjic–namera-    grada-je-da-prosiri-Dnevni-centar-%27’Nasa-prica”


 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *